mq-test inner

Нашата
историяПрез 2009 година, Фондация „Америка за България“ създаде програмата „Младите лидери на България“ за обучение на студенти и професионалисти от различни области в САЩ:

  • Лятна предприемаческа програма за студенти
  • Едногодишно обучение в американски университети за студенти
  • Програма за професионално развитие на професионалисти в различни области: околната среда; съдии, прокурори и адвокати; училищни директори и учители.

Програмата за професионално развитие на учители и директори в САЩ се проведе в периода 2012 – 2016 година в три направления: „Академия за училищни лидери“, „Обещаващи лидери в образованието“ и „Специалист по образователни технологии“. Трите програми бяха разработени и проведени от две водещи институции в сферата на иновативното образование в света– Колумбийския университет и Колежа „Банк Стрийт“ в Ню Йорк и бяха администрирани от  Института за международно образование също в Ню Йорк.

Близо 200 български директори и учители взеха участие в тези програми в САЩ. Те поставиха основата на българска образователна общност, в която  продължават да споделят своите училищни практики, да обменят идеи и опит и да участват ангажирано в образователни събития с водещи международни специалисти. Те ни вдъхновиха и мотивираха да създадем „Академията за лидери в образованието“ през 2017 година, за да може повече  учители в България да имат достъп до най-новите световни тенденции в преподаването.   

Back to Top